Weißer Stein – wild spotten in het Eifelgebied
22, 5 km -390 hm
Deze wandeling vertrekt in Buchholz, een gehucht in de deelgemeente Manderfeld. De tocht loopt bijna volledig door het natuurpark Hoge Venen Eifel. Een prachtig natuurgebied waar je heel wat kans hebt om herten, everzwijnen, vossen, dassen en ander wild te spotten. De route steekt al snel de grens met Duitsland over en je botst hier ook meteen al op een stukje oorlogsgeschiedenis wanneer je restanten van de Westwall passeert. Hierna volgt de weg een tijdje het riviertje de Kyll om vervolgens via een pittige klimmetje de top van de Weißer Stein berg te bereiken. Vervolgens steekt de route opnieuw de Belgische grens over en gaat het via een stukje van GR56 richting Hünningen en Honsfeld om zo terug te keren naar Buchholz.
De westwall in Losheimergraben
Net na het centrum van Losheimergraben, zie je nog restanten van de Westwall. Dit zijn grote betonnen blokken midden in het bos. Deze “Westelijke Vestiging” werd gebouwd in opdracht van Hitler en vormden een spermuur voor tanks. Omwille van hun vorm noemt men ze ook drakentanden. De blokken bestaan uit gewapend beton en zijn ook onderling met beton verbonden. Met deze bultenrijen werden ook nog eens meer dan 18.000 bunkers, tunnels en loopgraven gebouwd. Samen vormde dit een verdedigingssysteem van 630 km lang.
Weißer Stein (city)
De berg Weißer Stein ligt enerzijds op Duits grondgebied en anderzijds op Belgisch grondgebied.
De Witte Steen zelf, enkel bereikbaar via een planken pad, ligt in het woud van Mürringen en is het tweede hoogste punt van België op 693,3 m. Amateur-historici beweren dat de Germanen op deze steen offers brachten voor hun goden. Amateur-geologen zeggen dat deze steen uniek is in Europa.
Op het Duitse grondgebied is de Weißer Stein vooral gekend als wintersportgebied (Weißer Stein City) met een 550 m. lange afdaling met ankerlift, langlaufloipes, een 350 m. lange rodelbaan en een uitkijktoren.
Hoge Venen Eifel
Hoge Venen Eifel is een grensoverschrijdend gebied dat niet alleen in de Duitse Eifel ligt maar ook voor een deel in België, het natuurpark Hoge Venen. Een groot gedeelte is beschermd natuurgebied. De natuur is er bijzonder en zeer gevarieerd. Er komen zeldzame plant- en diersoorten voor. De Hoge Venen is circa 7500 jaar geleden ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd.