Van oude en nieuwe religies

215 km – 372 hm

Met de fiets op bedevaart naar de basiliek van Scherpenheuvel.  Onderweg passeren we ook nog langs een aantal andere interessante plaatsen voor het christendom en iets nieuwere religies.  Zo houden we eerst halt aan de heilige wei van Werchter en de Vlooybergtoren.  Na het branden van een kaarsje in de basiliek van Scherpenheuvel, stoppen we nog aan de de abdij van Averbode en Tongerlo.  En culturele fietsuitstap!

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Rock Werchter

Rock Werchter is een pop- en rockfestival dat elk jaar plaatsvindt in het laatste weekend van juni of het eerste weekend van juli in Werchter, een deelgemeente van Rotselaar. Het is een van de bekendste festivals ter wereld.

De circa 24ha grote festivalsite is een landschapspark dat buiten de festivalmaanden mei-juli vrij toegankelijk is voor het publiek.  De street-art installaties North West Walls, die ieder jaar door street art-kunstenaars tot leven worden gewerkt, blijven het hele jaar staan op het festivalterrein.

Je kan er zelf een rockweidewandeling doen.

 

Vlooybergtoren

De Vlooybergtoren is een uitkijktoren in de Vlaams-Brabantse gemeente Tielt-Wingene, en geeft een uitzicht over het Hageland en zelfs verder (op heldere dagen kan je de koeltorens van Vilvoorde en de schachtblok van de steenkoolmijn van Beringen zien).  Hij staat op één van de hoogst gelegen locaties van het Hageland (80m).

De Vlooybergtoren is een zwevende trap gemaakt uit roestvrij Cortenstaal.  Zijn roestbruine kleur verwijst naar de ijzerhoudende zandsteen in de ondergrond.

Hij is ruim 20 m lang en 11 m hoog, en is vooral bekend van de serie “Callboys”.

Basiliek van Scherpenheuvel

De basiliek van Scherpenheuvel-Zichem is een van de oudste koepelkerken van de Lage Landen en werd ingewijd in 1627.  In 1922 werd de kerk tot basiliek verheven, en sinds 1952 is het een beschermd monument. De basiliek werd gebouwd op initiatief van de aartshertogen Albrecht en Isabella van Oostenrijk.  De bouw werd door hen ook gefinancierd.  Om aan te tonen dat aardse goederen niet het belangrijkste zijn, offerde Isabella bij de inwijding haar juwelen op de altaartrappen.

De basiliek is gebouwd in de vorm van een zevenster, een symbool voor de zeven vreugden en zeven smarten van   Maria.  Die symboliek vind je ook terug in het zevenhoekig plein rond de basiliek.  De koepel heeft geen lichtopeningen en is met lood afgedicht. Hij is versierd met 298 zevenpuntige vergulde sterren. 

Scherpenheuvel is al sinds de 16e eeuw een belangrijk bedevaartsoord voor katholieke gelovigen en is tot nu nog steeds de meest bezochte bedevaartplaats van België.

De devotie tot Onze-Lieve-Vrouw te Scherpenheuvel is ontstaan rond een mariabeeldje hangend aan een eik.  Volgens uit het jaar 1514 wou een herder uit Zichem het mariabeeld dat op de grond lag, oprapen en mee naar huis nemen. Toen hij het in handen had, bleef hij als versteend staan en kon geen voet meer verzetten. Omdat de herder zo lang wegbleef ging zijn baas hem zoeken. Wanneer hij de ongelukkige herder vond met het beeldje in zijn handen, hing de baas dit terug in de eik. Vanaf dat moment kon de herder terug bewegen. Rond 1580 verdween het beeldje op een onbekende manier.  De inwoners van Zichem merkten echter dat de bedevaarders bleven komen, ondanks het feit dat er geen beeld meer kon vereerd worden. Daarom hing men in 1587 een nieuw beeldje aan de eik, het huidige beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel.

De basiliek is omringd door talrijke drink- en eetgelegenheden en winkeltjes en kraampjes die leven op het ritme van het bedevaartseizoen. 

i

De abdij van Averbode

De abdij van Averbode werd gesticht in 1134.

De abdij is een Norbertijnenklooster.

Oorspronkelijk leefden zowel mannen als vrouwen in de abdij, maar in het begin van de 13e eeuw is dit definitief veranderd.  Er leven nu enkel nog mannen.

Het indrukwekkende gotische poortgebouw, opgetrokken in de tweede helft van de 14e eeuw, is het oudste nog bestaande deel.  Naast de grote poort kan je nog altijd het ‘armengat’ zien dat gebruikt werd om voedsel uit te delen aan iedereen die een beetje steun kon gebruiken.

Het binnenplein van de abdij en de abdijkerk kan je overdag steeds vrij bezoeken.

In de abdij vind je ook nog een gastenkwartier, een bezinningscentrum en een streekproductenwinkel waar je o.m. bier, brood, kaas, speculaas, peperkoek en ijs kan kopen.

In de dreef voor de abdij staan in de zomermaanden altijd veel ijskraampjes.  In de volksmond spreekt men hier dan ook van de “lekdreef van Averbode”.

Rond de abdij kan je 3 mooie wandelingen maken van 3, 8 of 12 km.  De routes kan je hier downloaden, of je kan ook een folder halen in de Abdijwinkel en meteen een picknickmand bestellen.

De abdij van Tongerlo

De abdij van Tongerlo werd gesticht omstreeks 1130.

Net zoals de abdij van averbode is dit een abdij van de Norbertijnen en was het tot de 13e eeuw een “dubbel klooster” waar mannen en vrouwen leefden.

De abdij bestaat uit diverse gebouwen die door hun verschillende bouwstijlen de kleurrijke geschiedenis van de abdij weerspiegelen.

 

Je bereikt de abdij via een lindendreef die in 1676 aangeplant werd. Het is daarmee de oudste volledig bewaarde lindedreef van West-Europa.

Boven de ingangspoort staan beelden van de Heilige Barbara, de Heilige Catharina en Onze-Lieve-Vrouw, de patrones van de abdij. Links onder het poortgebouw staat de vroegere portierswoning. Links naast de ingang is nog het oude armenvenster te zien waar vroeger de armen kwamen bedelen.

Blikvanger op het binnenplein is de Onze-Lieve-Vrouwkerk, gebouwd vanaf 1852 in neogotische stijl.

Op het voorplein staat de alleenstaande tiendschuur. Ze werd gebouwd in 1618 en gerestaureerd in 1980. Tijdens de Boerenkrijg deed ze dienst als geheime vergaderplaats van de Brigands.  Aan de overkant van het plein staan de smidse, de schrijnwerkerij, de stallingen, de oude bakkerij en het karrenhuis.

Je kan er tenslotte ook het Da Vinci museum bezoek waar je o.m. de meest getrouwe en mooiste replica van het “Laatste Avondmaal” kan bewonderen.  Volgens kunstexperts zou De Vinci zelf hebben meegewerkt aan deze versie.

Het binnenplein van de abdij is alle dagen vrij toegankelijk.

 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.