Trage wegen rond Oudegem
14 km – 15 hm
Een wandeling in eigen streek langs trage wegen. Deze wandeling vertrekt aan de kerk in Oudegem. Via het jaagpad langs de Dender gaat het richting Mespelare. De route loopt verder nog langs het kasteel van Gijzegem en langs een authentieke 18e eeuwse vierkantshoeve waar momenteel een groothandel in wijnen is gevestigd. Bijna op het einde van de wandeling kan je nog een stuk van de “stenenmolen” zien die werd omgebouwd tot woonhuis.
Trage wegen
Trage wegen zijn wegen of paden die bestemd zijn voor wandelaars, fietsers en ruiters. Het zijn aangename alternatieven voor gevaarlijke en drukke wegen. Ze kunnen zowel verhard als onverhard zijn, breed of smal en je vindt ze zowel op het platteland als in de stad. Overal kan je wel doorsteekjes, kerkwegels, veldwegels en bospaden vinden.
Trage wegen zijn verbonden met onze culturele geschiedenis en vertellen veel over de eigenheid en karakteristieken van de streek. Vaak bestaan er ook heel wat mooie verhalen over deze paadjes.
Ze zijn ook van ecologisch belang. Zeker in Vlaanderen zorgen trage wegen voor een ecologische verbinding tussen natuurgebieden. Ze bieden door hun bloemrijke bermen, houtkanten en knotbomenrijen ook een thuis voor vogels en andere kleine dieren en insecten.
Veel trage wegen zijn verdwenen of vergeten, maar de laatste jaren zetten meer en mensen zich in om trage wegen opnieuw open te stellen en te onderhouden.
Meer info vind je o.m. op de website van de VZW Trage wegen.
Mespelare
Het gezellige en landelijke dorpje Mespelare is de kleinste deelgemeente van Dendermonde, maar kent een rijke geschiedenis.
In 1232 wordt Mespelare voor het eerst in een oorkonde vermeld. Maar haar geschiedenis gaat nog veel verder terug: in 1607 vond een boer een uitzonderlijke schat Romeinse munten uit de periode 81 tot 193 na Christus.
De kerk van Mespelare, gewijd aan Sint-Aldegondis, wordt beschouwd als een van de best bewaarde middeleeuwse kerken van Vlaanderen. Er werden muurtekeningen uit de 15e en 17e eeuw ontdekt en mozaïekvloer blootgelegd van rond 1300. Op een vloertegel staat een afbeelding van een Duitse adelaar met wapenschild met Franse lelies en op een andere tegel een Vlaamse leeuw. Een combinatie die nog nooit eerder werd teruggevonden. Archeologisch onderzoek heeft ook uitwezen dat ze gebouwd is op de funderingen van een afgebrande Karolingische kerk. Sinds de 17e eeuw is de kerk een bedevaartsoord voor pelgrims die er genezing zoeken tegen kanker en zwerende gezwellen.
De kerk is volledig gebouwd in natuursteen en heeft een bijzonder kenmerkende toren met een appel- en peervormige spits.
In de toren bevindt zich een beiaard met 21 klokken die geldt als een van de zuiverste van Vlaanderen.
Voor de kerk vind je nog een heerlijkheidspaal die waarschijnlijk niet zozeer als schandpaal diende, maar als een zichtbaar teken van de heerlijkheidsrechten van de familie Goubau, heren van Mespelare en Gijzegem.
Kasteel van Gijzegem
Het slot van Gijzegem wordt voor het eerst vermeld in 1209. Van het landgoed, opgericht door de familie Goubau, heren van Gijzegem en Mespelare, zijn enkel het schilderachtige Pachthof, de rechthoekige omwalling en de toegangspoort (1780) bewaard gebleven. Het middeleeuwse slot werd in 1614 verwoest en vervangen door een nieuw, dat op zijn beurt in 1954 werd gesloopt en vervangen door een moderner gebouw.
stenenmolen van Oudegem
Rond 1680 bouwde men op het zogenaamde “Duivelsveld” een houten graanwindmolen, gekend als “Beirens Molen”. In 1870 werd deze molen vervangen door een stenen molen. In hetzelfde jaar werd naast de molen ook een stoommaalderij opgericht, voorzien van een stoommachine en een hoge bakstenen schouw. De molen werd ongeveer in 1920 buiten gebruik gesteld, in 1931 ontmanteld en in 1937 van zijn wieken ontdaan en voorzien van een nieuwe kap. Die laatste waaide er al in 1940 af en werd vervangen door een betonnen vloer. In 1937 werd ook de maalderij afgebroken en vervangen door een woning. Tijdens WO II woonden er vluchtelingen. Nadien verviel de molen. Zeer recent werd de molenromp gerestaureerd en uitgebreid met een nieuwbouwwoning.