Rondje Ronda
Ronda is een prachtige, historische stad in Andalusië, zo een 50 km landinwaarts vanaf de Costa del Sol en 105 kilometer van Malaga (link stadwandeling?).
Ronda is vooral bekend door de “Tajo de Ronda”, een diepe kloof die de stad in tweeën splitst. De kloof is ongeveer 50 meter lang en gemiddeld 100 meter diep en is ontstaan door de rivier Guadalevín. Over de El Tago kloof liggen 3 bruggen: De Puente Romano, de Puente Viejo (‘oude brug’) en de meest beroemde, de Puente Nuevo (“nieuwe brug).
Ronda
De geschiedenis van Ronda gaat terug naar de prehistorische en Keltische periode, en onder de Romeinen kreeg de levendige handelsplek plek de naam Arunda: “rondom”. Een passende naam aangezien je vanuit de hoger gelegen stad strategische de volledige omgeving rond kon kijken. Net zoals de rest van Zuid-Spanje werd Ronda ook overheerst door de Moren. Uit deze periode stammen nog veel historische bouwwerken uit de stad. In 1485 kwam de stad weer terug in handen van de christenen en veel oude gebouwen aangepast naar een nieuwe christelijke rol. In de eeuw daarna werd Ronda ook de thuisbasis van de Real Maestranza de Caballería, de oudste en meest nobele orde van paardrijderskunst, waar paarden werden opgeleid voor het leger.
Voeg je koptekst hier toe
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Voeg je koptekst hier toe
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Casa Del Rey Moro
Het Casa Del Rey Moro is een uniek complex met een groot historisch belang.
Ronda was cruciaal in de verdediging van het Nasrid Koninkrijk dat in 1237 gesticht werd door sultan Mohammed I ibn Nasr.
Door de bouw van de watermijn kon de bevolking in tijden van belegering op een veilige manier van water voorzien worden. Het werd gebouwd door gebruik te maken van een verborgen natuurlijke scheur in de wand van de Taag. Via een groot rad, aangedreven door christelijke slaven, werd water uit de rivier gehaald en naar boven gebracht.
In 1485, tijdens de verovering van Ronda door het Castiliaanse leger, vielen de troepen van de markies van Cádiz de watermijn aan en via een zwakke flank verkregen ze toegang: ze schakelden het waterrad uit en sneden de watertoevoer af. Binnen enkel dagen gaf de stad zich over.
De site bleef jarenlang onbebouwd, totdat er in de achttiende eeuw een huis werd gebouwd op de Watermijn. In 1911 renoveerde de hertogin van Parcent het huis in neo-Mudejar-stijl en breidde het ook uit. Aan Jean Claude Nicolas Forestier werd de opdracht gegeven om een tuin te ontwerpen.De tuin combineert de invloed van de klassieke Spaans-islamitische tuin met de geometrische vormgeving van de Franse tuin.
Het complex bestaat dus uit drie elementen:
- De Nasrid-watermijn, een van de best bewaarde voorbeelden in Spanje.
- Het huis in neo-Mudejar-stijl.
- De mediterrane tuin uit 1912.
Tijdens je bezoek kan je afdalen in de mijn naar de bedding van de rivier de Guadalevín (op een diepte van ongeveer 60 meter) via een galerij die ons naar een natuurlijke plek van enorme schoonheid brengt.
Voeg je koptekst hier toe
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Baños Arabes
Deze Arabische baden stammen uit de periode van de Marokkaanse Almohaden-dynastie (rond de 13e eeuw). De Arabische baden worden gezien als een van de beste bewaarde badhuizen in Spanje. Voor een paar euro kan je de restanten bezoeken inclusief een informatieve film.
Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.