Rocroi
Rocroi is voor een groot deel goed bewaard gebleven. Alleen de twee stadspoorten en een klein deel van de omwalling werden gesloopt om een betere toegangsweg tot het centrum te maken. Vanaf het plein met kerk, stadhuis en dorpspomp laat het stadje zich eenvoudig ontdekken. Elke straat eindigt bij de wallen, die je eenvoudig kunt beklimmen.
Eigenlijk zou je boven Rocroi moeten kunnen zweven. Op de grond is het al duidelijk dat dit een uitzonderlijke vestingstad is, maar vanuit de lucht zie je precies waar deze stad zo uniek is. Het stadje heeft nl. de perfecte vorm van een vijfpuntige ster. Deze ster begint op het centrale plein vanwaar tien straten naar buiten waaieren die bij de aanleg in de 16de eeuw bedoeld waren om de soldaten zo snel mogelijk bij de verdedigingswerken te krijgen. Deze bestaan uit twee stadswallen. Achter de buitenste wallen die de wijde omgeving overzien ligt eerst een droge gracht en een tweede wal met de vijf punten van de ster, elk voorzien van een bastion.
Een rondwandeling door het centrum is een tocht langs vooral militaire architectuur, deels gerealiseerd door de beroemde vestingbouwer Vauban. Je passeert onder meer de oude barakken, de officierslodge, kazematten en een groot arsenaal. In een 17de-eeuws wachtershuis bevindt zich het museum over de Slag bij Rocroi, die op 19 mei 1643 vlakbij het stadje werd uitgevochten. De Fransen versloegen er het onoverwinnelijk geachte Spaanse leger. Later speelde Rocroi nog een rol in de kantlijn van de geschiedenis toen keizer Napoleon er op adem kwam na de verloren slag bij Waterloo.