Op bedevaart door de bossen van Roosdaal
10,5 km – 192 hm
Knooppunten: 807-808-809-817-810-812-818-811-16-15-14-13-11-273-229-211-814- 810-805-804-807
Deze wandeling start aan de grot van Poelk (Grotstraat, Roosdaal), waar je je auto kan parkeren. We duiken meteen het Hulsbroekbos in, om daarna te klimmen richting Berchembos. Het Berchembos is 8 ha groot en maakt deel uit van een Kolenwoud, waarvan ook het Neigembos, het Hallerbos, Buggenhoutbos, het Kravaalbos en het Zoniënwoud deel uitmaakten. In het Berchembos komt een diepe holle weg voor, de Postkoetsweg, met bermen van acht tot tien meter hoog!
Na het Berchembos komen we bijna onmiddellijk terecht in het Neigembos. Opvallend hier is het zeer sterk wisselend reliëf. Er komen hier 4 uitzonderlijk goed bewaarde erosiegeulen of zogenaamde groebes voor. Ze zijn ontstaan na de laatste ijstijd waarbij door de opwarming van het klimaat het smeltwater de steile hellingen uitschuurde en er diepe geulen ontstonden. Een groebe wordt daarom ook wel een smeltdal genoemd.
Bij het verlaten van het Neigembos, passeren we de kapel van Bevingen.
Na Neigem slingert de weg zich weer stevig naar boven richting Woestijn en de Woestijnkapel. Nog een kleine 2 km nu en we bevinden ons terug aan de grot van Poelk.
De grot van Poelk
De Mariagrot van Poelk is een van de oudste Lourdesgrotten van Vlaanderen en is gebouwd in het jaar 1876, 18 jaar na de verschijning te Lourdes. De grot bestaat uit een met zandsteen gebouwde rotswand en een gemetste ruimte met tongewelf dat werd afgedekt met aarde. Het is een plek waar men troost en steun komt zoeken.
Kapel van Bevingen
De landelijke bedevaartkapel van Bevingen in Neigem (Ninove) ligt schilderachtig aan de rand van het Neigembos. Ze werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd in opdracht van de heren van Wedergraete in de tweede helft van de 12e eeuw, en is daardoor de oudste kerk van Neigem.
Naast de kerk is er, tussen de bomen, een kruisweg met niskapelletjes in breuksteun. Deze kruisweg dateert van 1951.
Woestijnkapel
De Woestijnkapel of voluit “de Kapel van het Heilig Kruis van de Woestijn” is gelegen op de voormalige bedevaart route naar Compostella, iets waaraan de Sint-Jacobsschelp aan de ingang nog herinnert. De kapel was een belangrijk pelgrimsoord in de omgeving aangezien paus Bonifatius VIII aflaten verleende aan al wie hier op bedevaart kwam.
Het huidige gebouw dateert uit de vijftiende eeuw en werd verschillende keren gerenoveerd.
De eerste kapel werd gebouwd in de dertiende eeuw op de plek waar een schaapherder een koperen kruisbeeld had opgegraven. Volgens de legende had hij het kruisbeeld tot driemaal toe naar de kerk van Gooik gebracht, waarna het de volgende ochtend steeds opnieuw op de plaats lag waar het was opgegraven. Het koperen kruisbeeld wordt momenteel in de parochie bewaard.