Oostendse krekenroute

11 km – 12 hm

bewegwijzerd

De Oostendse krekenroute is een bewegwijzerde wandeling die bestaat uit 2 lussen van  11 km en 5 km die afzonderlijk of gecombineerd kunnen gewandeld worden.  De route loopt door het historische krekengebied en de polders ten zuidoosten van Oostende. Vanop de Groene 62 – de vroegere spoorwegverbinding tussen Oostende en Armentières – heb je een prachtig uitzicht op de kreken die massa’s watervogels aantrekken. 

Je kan de wandeling starten aan het sportpark (Sportparklaan, Stene) waar ruimschoots parking is.  

Op een mooie zondagmorgen wandelden wij de route van 11 km en genoten volop van de weidse uitzichten, de natuur en de stilte. Onderweg passeerden we nog langs de kinderboerderij De Lange Schuur en de Tuinen van Stene. 

Oostends krekengebied

In de 16e eeuw sloegen de protestantse Geuzen een bres in de duinen (nu de havengeul) om zo de opmars van de Spanjaarden te stuiten. Tweemaal per dag stroomde het zeewater het land binnen en creëerde zo kreken zoals de Zoutekreek en de Sluiskreek.  Toen het gebied later weer werd drooggelegd door de bouw van dijken, bleef het water in de grote kreken achter.  De grootste kreek is “De Grote Keignaert” in Zandvoorde (1060 m lang, 85 m breed).

Vandaag stroomt het overtollige water via de Sluiskreek en de Gauwelozekreek van de polders naar de zee.

De rietkragen rond de kreken trekken tal van vogels aan, bv. reigers, kleine karewieten en rietgorzen.  Op de ondiepe oevers zie je speltlopers zoals gruttu, tureluur en kluut.

Het Geuzenbos

De eerste bomen van dit Oostendse stadsrandbos werden in 1995 aangeplant. Sindsdien kwam er elk jaar een aantal hectare bij Je vindt hier rode eekhoorns en heel wat broedvogels zoals buizerd en sperwer. Het Stadsrandbos vormt een buffer tussen de woon- en industriezones en het achterliggende krekengebied.

Het bos kreeg de naam Geuzenbos omdat het in het gebied ligt dat ooit door de Oostendse geuzen onder water werd gezet als deel van hun strijdplan tegen de Spaanse veroveraar.

Het fiets- en wandelpad dat door het bos naar Zandvoorde loopt kreeg de naam “Noriyuki Inouepad”. Inoue is de CEO van Daikin Industries, een bedrijf dat vooral bekend is van zijn aircosystemen en al sinds 1972 zijn Europees hoofdkantoor in Oostende heeft.  Het pad loopt langs de plek waar in de middeleeuwen het Quaet Kasteel (of de Duvelstorre) stond. Enkele boomstammen geven nog aan waar het kasteel zich bevond.

De groene 62

Over deze voormalige spoorweg van Oostende naar Armentières stoomden bijna 100 jaar lang locomotieven.  In 1967 werden de rails opgebroken. Ni is de groene 62 een 22 km lang fietspad van Oostende naar Torhout.

Aan de zoutekreek en de sluiskreek vind je een rustpunt vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het krekengebied en de verblijvende en doortrekkende watervogels en steltlopers.  

Klik op de afbeelding op het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.