Naar de leeuw van Waterloo

131 km – 1162 hm

Fietstocht vanuit de Denderstreek door het Pajottenland naar de Leeuw van Waterloo.  Op de terugweg passeert de route langs het kasteel van Gaasbeek.

De Leeuw van Waterloo

De heuvel met de leeuw is één van de 4 bezienswaardigheden van het Memoriaal van Waterloo 1815.

Deze aangelegde heuvel met daarop de gietijzeren Leeuw van Waterloo springt natuurlijk het meest in het oog.  Dit monument werd, in opdracht van de Nederlandse koning Willem I, gebouwd tussen 1823 en 1826 als symbool van toekomstige vrede en de overwinning van de monarchiën bij de veldslag van 18 juni 1815.  Op die datum werd de Franse keizer Napoleon Bonaparte definitief verslagen door de Britse, Nederlandse en Duitse troepen onder leiding van de hertog van Wellington en kwam er een einde aan twintigjarige Franse overheersing en oorlogsvoering in Europa.  Het monument zou zijn opgericht op de plaats waar prins Willem van Oranje gewond zou zijn geraakt.

Vanaf de top van de 45 meter hoge kunstmatige heuvel, die je bereikt na 226 treden, heb je een goed uitzicht over het slagveld, dat intact is gebleven.  Een oriëntatietafel helpt je om een overzicht te krijgen op de troepenbewegingen en op het belang van de ligging van deze plek.

Naast de heuvel met de leeuw kan je hier ook nog een bezoek brengen aan het bijhorende museum, het Panorama – een groot rond gebouw speciaal ontworpen voor een enorm schilderij over de veldslag – en de hoeve van Hougoumont, die aan de andere kant van het slagveld ligt.

Kasteel van Gaasbeek

Het kasteel van Gaasbeek dat oorspronkelijk een middeleeuwse burcht was, evolueerde naar een romantisch kasteel in het hart van het Pajottenland.

Het kasteel is omringd door 50 hectare wandelpark en bos waarin je vrij kan wandelen.  In het park bevinden zich nog verscheidene historische gebouwen.

Het kasteel is ook een erkend museum met een rijke kunstcollectie. In 20 zalen geven de inrichting en het meubilair van de vroegere bewoners een indruk van het vroegere kasteelleven.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.