Kunst in Maarkedal

13 km – .199 hm

Deze wandelding volgt voor een groot deel de knooppuntenroute van “Kunst in Maarkedal”, maar we hebben deze wandeling een klein stukje ingekort en gekozen voor de beklimming van de Taaienberg.  Aan de voet van deze legendarische berg kan je ook even bijtanken in café de Pèrdestalle.

Het bijzondere aan deze wandeling is dat ze helemaal opgehangen is aan Project Z+ of ‘zitten met een plus’.  Op zes perfect instagrammable locaties op het Maarkedalse grondgebied vind je een unieke zitplaats met een verhaal, ontworpen door lokale kunstenaars.

 

De route vertrekt aan het Dorpsplein van Etikhove, nabij de Sint-Britiuskerk en het kerkhof. Je kan hier gemakkelijk parkeren.  Je wandelt de straat met de bijzondere naam Puttene uit tot aan knooppunt 77:  Nu zit je op het parcours van de Kunst in Maarkedal wandelroute. Wij wandelden vervolgens de knooppunten 71 – 72 -47 – 41 – 42 – 43 – 44 – 45 en richting knooppunt 56. Wij sloegen echter niet linksaf, maar volgden nog enkel meters de Donderij om nadien de eerste wegel rechts in te slaan. Al vlug volgen de vermaarde kasseien de Taaienberg. Bij de “Boonen beenen” sloegen we linksaf en kortten we de route opnieuw een stukje in. We volgden de  Bossenaarstraat tot aan de Onderbossenaarstraat, waar deze bijzonder mooie wandeling afsloten in de gezellige bistro De Zwarten Engel.

 

Op stap

Het eerste Z+ kunstobject bevindt zich aan de Bossenaarmolen. De huidige Boosenaarmolen, gebouwd in 1993, is een houten korenmolen op de top van de Bossenareheuvel en dus al van ver te spotten.

Het kunstobject aan de molen heet ‘Op Stap’, en is een realisatie van Marthe Vanthuyne. Het is een houten trap, en helemaal vanboven gaat de trap vloeiend over in een zitbank om te genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving.

LET OP: Om ‘Op Stap’ te kunnen zien, moet je heel even afwijken van de route om tot aan de voorkant van de molen te geraken.

Drieluik

Niet veel later kom je langs ‘Drieluik’ van Karel Verhoeven, een set van drie zitbanken omringd door weides en verscholen achter een aantal jonge bomen en struiken.

Tweesprong

De twee zittrapjes ‘Tweesprong’, ontworpen door Karel Verhoeven, zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als het 19de-eeuwse, intussen gerestaureerde, kapelletje ernaast. Tegelijk werden aan het kapelletje elementen toegevoegd in messing, waardoor het nieuwe ontwerp verwijst naar het oude kapelletje en omgekeerd.

Deurnis

Aan knooppunt 45 kan je door de ‘Deurnis’ stappen, ontworpen door Jan Detavernier als een portaal naar de natuur. Het werk, gemaakt van natuurlijke en duurzame materialen zoals hout en staal, smelt op harmonieuze wijze samen met het omringende landschap terwijl het tegelijkertijd de aandacht trekt door zijn robuust en krachtige uitstraling.  Het verbeeldt de overgang van de ene ruimte naar de andere, of dat nu letterlijk of figuurlijk is.  Blijf hier zeker even plakken, het is een heerlijke plek om foto’s te nemen en even te blijven zitten.

Bakstenen tapijt

Langs een trage weg op de Donderij vind je het kunstwerk ‘Bakstenen tapijt’, ontworpen door het architechtenduo Floris Vincke en Thijs Urban. De ontwerpers wilden dat het landschap zelf meubel zou worden, eerder dan het toevoegen van een meubel in het landschap.

De benen van Boonen

Boven de Taaienberg vind je een zitplatform met daarop een afgietsel van de benen van Tom Boonen, ontworpen door Studio Thomas Huyghe.  De Taaienberg wordt soms ook de Boonenberg genoemd omdat het de favoriete “berg” was van de wielrenner. Hij testte hier steevast zijn eigen benen en die van de concurrentie.

Een zeer gezellige bistro met een geweldig zomer- én winterterras waar je kan genieten van een lekker hapje en drankje

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te downloaden.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.