Kluisbos, Faluintjes en het waterkasteel van Moorsel
8 km – 48 hm
Deze wandeling start aan de kerk van Moorsel waar je gemakkelijk kan parkeren. Via rustige wegels gaat het naar het Kluizenbos. Net voor de wandeling het bos in loopt, zie je op je linkerkant het golfterrein De Kluizen. Het Kluizenbos is niet zo groot, maar een echt pareltje. Je vindt er een enorme verscheidenheid aan zeldzame planten, bomen en mossen en er wonen talrijke diertjes tussen de verschillende bronnen die er ontspringen. Aan de rand van het bos kan je even verpozen aan de mooie Kluiskapel en het Kluizeputteken. De wandeling keert hierna terug richting Moorsel. Na het oversteken van de Affligemdreef volgt nog een mooi stukje natuur in de Faluintjes langs de Molenbeek. De route eindigt met een rondje rond het waterkasteel.
Het kluizenbos
Het Kluizenbos is een zeer oud bos op de grens tussen Aalst en Affligem. Tijdens de middeleeuwen behoorde het tot het grote Kolenwoud dat zich uitstrekte over een deel van Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Het bos is via aangelegde wandelpaden gedeeltelijk toegankelijk, andere delen zijn als beschermd natuurgebied niet toegankelijk voor het publiek.
Aan de rand van het bos vind je de Kluiskapel en het Kluizeputje.
De Kluiskapel werd gebouwd op de restanten van een “cella”, een bidplaats, kluis of primitief kloostertje dat in de 7e-8e eeuw hier werd gesticht. In de 12e eeuw werd de Kluis door enkele kluizenaars bewoond. De belangrijkste was Radulfus de Zwijger, die hier werd begraven. Deze monnik had al 16 jaar niet meer gesproken, maar bij een brand in de abdijbrouwerij sprak hij de woorden “Vuur, sta stil, vlammen dooft uit” uit waarmee de brand prompt werd gedoofd! Na zijn dood geschiedden er naar verluidt talrijke mirakels op zijn graf, maar zijn cultus werd verdrongen door die van Onze Lieve Vrouw. Een andere legende die verbonden is aan de kapel, en die ook uitgebeeld wordt in één van de glasramen, is die van de monnik en het eeuwigheidsvogeltje. De monnik was zo in vervoering was van het hemels gezang van een vogeltje dat hij geen tijdsbesef
meer had en honderd jaar later tot werkelijkheid nam.
Het Kluizeputje vlakbij de kapel is een bron die volgens het volksgeloof niet alleen geneeskrachtig zou zijn voor blinden, maar ook de vruchtbaarheid zou bevorderen. In de volksmond wordt de bron ook de “kinderbron” genoemd omdat hieruit de Hekelgemse kindjes zouden worden geboren.
Moorsel
Moorsel is een deelgemeente van Aalst en vormt samen met Baardegem, Herdersem en Meldert de Faluintjesgemeenten.
De Faluintjes, van het Franse woord “falourde”, wat een dikke bundel samengebonden brandhout betekent, is ook een natuurgebied tussen het waterkasteel in het centrum van Moorsel en de abdij van Affligem, die een goeie 2,5 km verderop ligt.
Het is trouwens de abt van deze abdij die het waterkasteel in de 16e eeuw liet bouwen als buitenverblijf en lustoord. Hij nam het, zo wordt gezegd, niet zo nauw met het naleven van zijn geloften.
Het kasteel is een groot vierzijdig waterslot opgetrokken in renaissancestijl. Het wordt geflankeerd door vier hoektorens met talrijke schietgaten. Nochtans is dit geen militaire burcht. Het versterkte slot wijst eerder op psychologische bescherming: een gesloten, voor de buitenwereld afgeschermd, verblijf. De huidige eigenaar heeft het kasteel van teloorgang gered en de gesloten bouw van het kasteel, volledig in harmonie met de omgeving, als een monument voor het nageslacht bewaard.