Door het hart van de Vlaamse Ardennen
15 km – 332 hm
De wandeling start meteen met een prachtig panorama vanop het terrasvormige uitkijkpunt op de top van de helling ’t Bosgat. Wielrenners kennen deze klim als Kaperij, naar de gelijknamige straat.
We verlaten snel de weg en dalen langs de Maarkebeek door het bos Ter Rijst om vervolgens te klimmen naar de Hoppeberg, of La Houppe.
Hierna loopt de wandeling door het mooie Brakelbos dat in het voorjaar een schitterend blauw tapijt krijgt wanneer de boshyacint – het blauwe kousje – massaal in bloei staat.
Vervolgens wandelen we via de taalgrens naar het Mullenskasteel. We lopen nu op de “ijskelderweg” een hobbelige kasseistrook en aardeweg, die zijn naam dankt aan de ijskelder die daar in de negentiende eeuw werd gegraven. Dit pad voert bergaf tot aan de Wolfskerkebeek of Vaanbuikbeek, één van de bronnen van de Zwalm.
De route loopt nu door het natuurgebied het Burreken, één van de natuurparels van de Vlaamse Ardennen.
Aan knooppunt 15 gaat de wandeling naar links, maar wie wil kan nog even rechts afslaan naar knooppunt 14, voor een bezoekje aan de kapel van de Ronde, die sinds 2011 volledig gewijd is aan Vlaanderens Mooiste. Rechts staan de namen van alle winnaars gebeiteld in graniet, links prijkt een tekening van een Flandrien, gemodelleerd naar de lokale wielerheld Peter van Petegem.
De wandeling vervolgt met de beklimming van de Foreest. Op de top van de Foreest en de Ganzenberg loopt de route nu via de Omer Wattezstraat – de schrijver die volgens de overlevering de naam ‘Vlaamse Ardennen’ bedacht – en tussen de velden terug naar het startpunt.
Bos ter Rijst
Het Bos Ter Rijst ligt langgerekt op de steile oostflank langs de bovenloop van de Molenbeek. Het bos maakt deel uit van het boscomplex dat zich uitstrekt tussen Brakel en Vloesberg. Samen met het Pottelbergbos en het Brakelbos vormt het één geheel van 200 ha. Door vroegere landverglijdingen kent het bos erg abrupte niveauverschillen.
Het bos dankt zijn naam aan het vroegere hakhoutbeheer. Tot in de 18de eeuw werden om de vijf à tien jaar de jonge bomen en struiken van het bos tot aan de grond afgezet. Het gekapte hout werd samengebonden tot bussels – rijshout genoemd – voor bakovens.
Aan de ingang van het bos werd een gedenksteen onthuld ter ere van Marcel Nachtergaele, een van de pioniers op vlak van natuurbescherming
Brakelbos
Het Brakelbos ligt pal op de taalgrens, op de flank van de getuigenheuvel Mont de Rhode, Modderode in het Nederlands. Men noemt het de getuigenheuvel omdat die nog getuigen van de tijd toen de Vlaamse Ardennen nog aan de zee lagen, zo’n zes miljoen jaar geleden.
Het bos is een beukenbos, met statige beukenbomen van waaruit de Sassegembeek zich in stille ravijntjes een weg baant naar de rivier de Zwalm.
Je kan hier genieten van talrijke wandelpaden, maar vergeet niet om stevige wandelschoenen aan te trekken, niet alleen voor het klimwerk maar ook voor de vochtige ondergrond.
In het voorjaar kan je hier de wilde boshyacint bewonderen. Een blauwpaars bloemendeken dat maar voor een korte periode te zien is.
't Burreken
Het natuurgebied ‘het Burreken’ is gelegen op de grens van Brakel, Maarkedal en Horebeke. Het is een unieke combinatie van bossen, valleien, heuvels, tal van bronnen en beekjes, fauna en flora.
De naam is afgeleid van het woord ‘borre’, wat bron betekent. Delen van het gebied worden begraasd door gallowayrunderen en exmoorpony’s, die zo hun bijdrage leveren aan het ecologisch beheer.
In het gebied heerst er een opmerkelijke stilte.