De wijde wereld in
Lus 1: 10 km – 44 hm
Lus 2: 12,5 km – 58 hm
Op 25.12.2021 en 02.01.2022 trokken we de wijde wereld in en wandelden wij respectievelijk lus 1 en lus 2 van de wandelroute “Vier uitersten”.
Deze wandelroute is vernoemd naar de “Vier uitersten” van het Scheldeland: de parochies Impe, Wanzele, Smetlede-Oordegem en Serskamp.
Beide routes vertrekken aan de kerk in Smetlede.
Lus 1 is bewegwijzerd met groene bordjes. Lus 2 zou volgens de website van Routen bewegwijzerd zijn met rode bordjes. Wij hebben deze echter nergens gespot. Bovendien is lus 2, zoals aangegeven op de kaart van Routen, en ook op Routeyou, niet helemaal correct. Het stukje tussen de Guchtstraat en de Beekveldrede is afgesloten. Je moet de Guchtstaat dus helemaal tot het einde wandelen en dan linksaf de Beekveldrede in.
Beide routes zijn zeer gevarieerd. Ze gaan door zowel velden, bossen en langs verharde wegen. Onderweg is regelmatig een cafeetje te vinden waar je even kan bijtanken.
Beide routes lopen door en langs de oud-Smetleedse bossen die er zéér modderig bijliggen. Stevige, waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn dus geen overbodige luxe.
Wij vonden lus 1 de mooiste.
Lus 1
Café Roste Mon
Café In de oude keet bij Roste Mon is al bijna honderd jaar een begrip in Smetlede. Eind 1800 kocht Philemon Venneman samen met zijn vrouw Odille het café ‘van de rosten‘ naast de kerk. Het oudste gedeelte van dit gebouw zelf dateert van uit 1700 en heeft zover men kunnen nagaan steeds als herberg gediend.
Ondanks dat Mon (Philemon) zeker niet ros was, bleven de Smetledenaren deze café ‘bij de rosten’ noemen en algauw werd het dan bij ‘Roste Mon’.
Fauconniersmolen
Nadat je de wijde wereld bent ingeslagen, zie je de Fauconniersmolen al van ver staan. Het is een stellingsmolen uit 1844 die gebouwd werd door de weduwe van Petrus Fauconnier.
Oorspronkelijk was het een olie- en graanmolen, maar nu is hij enkel ingericht om graan te malen. Al in 1948 werd de molen beschermd. Het provinciebestuur kocht de molen in 1973. Vlak voor de restauratie, in 1976, brandde hij volledig uit. De restauratie eindigde in 1984 en na het wegwerken van enkele mankementen, draait en maalt de molen nu regelmatig.
Vallei van de Serskampse beek
Als je uit de Oud-Smetleedse bossen komt en de straat oversteekt, wandel je verder richting de Vallei van de Serkampse beek.
Dit gebied wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos.
De zeboe, een soort bultrund, houdt de begroeiing kort.
Je kan je hier verwonderen over de mooie mengelmoes van verschillende bloemetjes en er leven hier ook verschillende salamandersoorten, zoals de kamsalamander.
Lus 2
De oud-Smetleedse bossen
De Oud-Smetleedse bossen of Serskampse bossen liggen in de vallei van de Serskampse beek. Deze bossen worden Europees beschermd. In het gebied groeien planten zoals de bosgeelster, dalkruid, muskuskruid of heiderelicten. In het bos passeer je langs de kapel Onze Lieve Vrouw van de Vrede.
Natuur Geelstervallei
De Geelstervallei ligt in de vallei van de Molenbeek, de levensader van het gebied.
De naam van het gebied slaat op de zeldzame bosgeelster die in het gebied voorkomt. De bosgeelster, die tot de leliefamilie behoort, komt nog maar op enkele plaatsen in Vlaanderen voor. Ze houdt van vochtige, voedselrijke grond in loofbossen en grasland, en gedijt hier dan ook prima.
In de bossen van de vallei groeien ook nog schietwilg, zomereik, zoete kers en populieren met daaronder vlier, es en zwarte els.
Vroeger werden in deze streek de jonge wilgentakken door mandenvlechters geoogst om er “wannen” of platte manden van te maken waarmee de landbouwers het kaf van het koren scheidden. In de volksmond noemde men die wilgentenen ‘wijmen’ of ‘wissen’. De mandenvlechters werden dan ook soms “Wijmeniers” genoemd. Een verloren ambacht, maar de wandeling passeert wel aan de vroegere woonst van de laatste ‘wijmenier’, nu een taverne met dezelfde naam.
In de vallei vind je tenslotte ngo de typische grassoorten glanshaver en grote vossenstaart, die verwijzen naar het historische graslandverleden.
In het gebied broeden en wonen de ijvogel en de grote gele kwikstaart.