Abdijen

Rochefort

De Onze-Lieve-Vrouwabdij van Saint-Rémy werd gesticht in 1230 en wordt momenteel bewoond door een Cisterciënzerorde van de Strikte Observantie.

De abdij werd verschillende keren vernield en heropgebouwd en bestaat dan ook uit een uiteenlopend samenspel van gebouwen uit verschillende tijdperiodes.

De abdij staat vooral bekend om de brouwerij die dateert uit de 16e eeuw. Er worden 4 soorten bier gebrouwen, waarvan Rochefort 10 dat met een alcoholpercentage van 11,2% het hoogste alcoholgehalte heeft van de elf trappistenbieren die er in de wereld zijn. Eigen aan de Rochefort is vooral de kwaliteit van het water van de bron van de abdij (de Tridaine-bron) en de speciale gist die in de abdij zelf wordt gemaakt..

De cijfers van de Rochefort-bieren wijzen niet op hun alcoholgehalte, ook al geven ze wel een aanwijzing. Ze drukken de moutdichtheid in graad Baumé uit. De 6 heeft een alcoholgehalte van bijna 7,5%, de 10 van 11,3%!

De abdij zelf en de brouwerij zijn niet toegankelijk voor het publiek, maar de kerk is buiten de erediensten wel toegankelijk voor bezoekers. Je kan ook een mooie wandeling maken langs de Tridaine-bron, waaruit de abdij het zuiver water put voor haar godendrank. En de verschillende trappisten zijn uiteraard in verschillende cafés en restaurants te proeven.

abdijen en het bedevaartsoord van Beauraing

Orval

De Abdij van Orval is zonder twijfel de bekendste abdij van de Ardennen.

De geschiedenis van deze prestigieuze abdij begint in 1070. In de loop van de geschiedenis werd de abdij meerdere malen verwoest maar ze verrees steeds opnieuw uit haar as. In 1926 werd de abdij opnieuw opgebouwd op de overblijfselen van de 18e eeuw. De monniken begonnen toen met een brouwerij en een kaasmakerij om de reconstructie te financieren. De abdijkerk werd ingewijd in 1948.

Aan het ontstaan van de abdij is een prachtige legende verbonden die ook de naam “Orval” verklaart. Gravin Mathilde van Toscane, tante van kruisvaarder Godfried van Bouillon, zou haar trouwring verloren hebben in de fontein die zich op de site van de oude abdij bevindt. Haar smeekbede tot Onze-Lieve-Vrouw om de ring terug te vinden werd gehoord: uit de bron dook een forel op met de verloren ring in zijn bek, waarna de gravin uitriep: “Het is hier echt een val d’or (een gouden vallei).”. Uit dankbaarheid besloot Mathilde om op deze gezegende plaats een klooster te stichten.

De Abdij staat natuurlijk bekend om het heerlijke Orval bier, dat gebrouwen wordt sinds 1932, en de bijzondere kazen die er worden gemaakt. In het museum Abraham, het enige gebouw dat nog is overgebleven van de vroegere abdij, wordt de uitleg gegeven over het brouwen van het bier van Orval. Je kan ook het Kloostermuseum en het Apotheekmuseum bezoeken en aansluitend de in 1174 aangelegde kruidentuin die vol staat met planten en kruiden met geneeskrachtige werkingen. In de leuke abdijwinkel kan het wereldberoemde bier van Orval en diverse kaasproducten van het klooster kopen. Vergeet zeker ook niet genieten van de schitterende groene omgeving van de Abdij tijdens een (uitgestippelde) wandeling langs de weiden van Orval.

Maredsous

De abdij van Maredsous is één van de mooiste van het land, gelegen in het hartje van de pittoreske vallei van de Molignée in de provincie Namen.

De abdij werd in 1872 gesticht door de Benedictijnermonniken, en is een perfect voorbeeld van de neogotische bouwstijl.

De abdij bestaat tegenwoordig uit een grote kloosterkerk met twee toren een groot bezoekerscentrum en een middelbare school. Deze middelbare school doet ook dienst als internaat. Een groot deel van deze gebouwen kunnen tegenwoordig bezocht worden. Je kan je hierbij laten begeleiden door een gids die je meeneemt op ontdekking in de abdij, naar de begraafplaats, de monnikentuin, de keramiekateliers en het “Kleine Kaasmuseum”, waar je ontdekt hoe deze verrukkelijke kaas gerijpt wordt. Het merendeel van de rondleidingen worden gegeven door monniken die in de abdij verblijven.

Het klooster is natuurlijk vooral bekend om haar bier. Dit heerlijke trappistenbier, naar traditioneel recept uit 1949, wordt niet meer gebrouwen in de abdij zelf, maar bij brouwerij Duvel-Moortgat in Breendonk. Er zijn drie soorten Maredsous met allemaal hun eigen karakter. La Blonde of Maredsous 6 is het origineel dat de monniken tijdens de lunch drinken, La Brune of Maredsous 8 hoort traditioneel bij Kerstmis en La Triple of Maredsous 10 is bedoeld voor grote evenementen en heeft fans onder de kenners.

Al het lekkers van de abdij (bier, kaas en abdijbrood) kan je proeven en kopen in het onthaalcentrum Saint-Joseph, waar je een cafetaria, een souvenirwinkel en voor de kleinsten een gratis speeltuin vindt.

https://tourisme-maredsous.be/?lang=nl

Bouillon

De abdij Notre Dame de Clairefontaine, ook wel de abdij van Cordemois genoemd, werd gebouwd tussen 1930 en 1935 in opdracht van Dom van der Cruyssen, abt in Orval.

De abdij bevindt zich op 3 km van Bouillon langs de Semois en biedt onderdak aan een gemeenschap van cisterciënserzuster. Volgens de regels van de heilige Benedictus bestaat hun dagelijkse leven uit gebeden en handarbeid.

De kerk is toegankelijk voor bezoekers. Een vleugel van het klooster dient voor retraites, zowel alleen als in groep, in alle ruste en vrede. Je vindt er ook een winkeltje met religieuze voorwerpen, boeken, cd’s, keramiek, schilderijen op zijde en artisanale koekjes.

(Deze abdij is een van de bezienswaardigheden tijdens de wandeling hoogtepunten rond Bouillon (link))

Leffe

Deze abdij werd gesticht in de tweede helft van de twaalfde eeuw en kende een woelige geschiedenis. In de negentiende eeuw werd de abdij en de gronden eromheen meerdere malen verkocht en werd de kerk die bij de abdij hoorde zelfs afgebroken. Vanaf 1931 is men echter weer begonnen met het restaureren van de abdij heeft het gebouw weer zijn originele functie teruggekregen. Tegenwoordig leven wonen er ongeveer 17 monniken.

De Abdij van Leffe dank zijn wereldwijde naamsbekendheid aan het Abdijbier Leffe. Dit bier werd hier in de dertiende eeuw voor het eerst gebrouwen door de Norbertijnen van Leffe. Het bier wordt al vele decennia niet meer in de abdij zelf gebrouwen, maar toch in de abdij van Leffe nog steeds intellectueel eigenaar van de naam Leffe. De negen verschillende soorten Leffe bier die er tegenwoordig zijn worden vervaardigd door AB InBev de grootste brouwerijketen ter wereld.

In de kapel van het voormalig klooster van Bethlem, op enkele kilometers van de abdij, werd het Maison Leffe ingericht, waar je de geschiedenis van de brouwerij Leffe kan ontdekken door middel van interactieve ervaringen, touchscreens en natuurlijk proeverijen.

https://leffe.com/nl/maison-leffe

https://www.abbaye-de-leffe.be/nl/

Bedevaartsoord van Beauraing

In het centrum van Beauraing vind je het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Beauraing, de Maagd met een gouden hart.

Van 29 november 1932 tot 3 januari 1933 waren vijf kinderen uit Beauraing 33 keer getuige van de verschijningen van de Maagd Maria die vroeg om van Beauraing een bedevaartsoord te maken. In 1943 werd de verering van Onze-Lieve-Vrouw in Beauraing goedgekeurd en werd de plaats van de verschijningen een heiligdom en een bedevaartsoord. Er werden ook een 20 tal bedevaartroutes (te voet, per fiets of met de auto) uitgetekend die de routes van het Gouden Hart genoemd. (https://www.routesducoeurdor.be/route-de-givet/.

De plaats van de verschijningen, een meidoornboom, kan je dag en nacht bezoeken om te bidden en een kaarsje te branden.

In het infocentrum kan je een film bekijken over de verschijningen. Verder kan je in het Heiligdom nog de kapel, de basiliek, een museum, de cryptes en het souvenirwinkeltje bezoeken.

https://www.sanctuairesdebeauraing.be/nl/

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.